ETF prosedürünün kripto para birimlerine ve özellikle Bitcoin’e olan etkisi, Bitcoin fiyatında rekor seviyelerin görülmesine zemin hazırlayacağı vs. konularla birlikte “ETF Onayı Nedir?” sorusunun yanıtı kripto finans yatırımcılarının merak konusu oldu. ETF onayı nedir, sorusunu yanıtlaman önce ETF’yi açıklamak yararlı olacaktır. ETF; menkul kıymetler borsalarında işlem gören, portföy zenginliği sağlamak amacıyla kullanılan borsa yatırım fonlarını ifade eder.
Borsa yatırım fonu (ETF) şu sıralar kripto paralar ve Bitcoin ile gündeme gelse de esasında dijital finansla birlikte hayatımıza girmiş bir yatırım fonu değildir; zira, geleneksel borsalarda işlem görmektedir. ETF’ler tahvil, hisse senedi ve emtia vs. varlıkları içerebilir. Menkul kıymet veya tahville endekslenir. EFT’lerin kişi ve kurumlar için makul ve görece cazip bir opsiyon olması; düşük maliyet, vergi verimliliği ve menkul kıymet şeklinde çalışabilme özelliklerinden dolayıdır.
Kripto Para ETF’si Nedir, Neden Geliştirilmiştir?
Kripto para ETF’si, dijitalleşmeyle birlikte yatırımcıların hayatına giren sanal varlıkların, geleneksel borsalarda işleme konması amacıyla geliştirilmiş bir prosedürdür. Kripto para tabanlı ETF’ler, en az bir dijital para biriminden oluşturulan, fiyat değişikliklerine izleyen fon türüdür. Kripto para ETF’leri de geleneksel ETF’ler ile aynı çalışma mekanizmasına sahiptir, tıpkı hisse senetleri gibi borsada işlem görür. Bir kripto para birimine ait olan ETF’nin işlem görebilmesi, ilgili kurumun prosedürlerine ve düzenlemelerine uygun olmasına bağlıdır.
Bununla birlikte, arka planda bulunan şirketin sorumluluk ve yükümlülüklerin tamamını üstlenmesi şarttır. Yatırımcılar da borsa yatırım fonunda yer alan haklarını temsil eden hisse satın alma olanağına sahip olur. Özellikle kurumsal yatırımcılar ve finansal riskten korunma fonu yöneticileri yapacakları yatırımlarda kurallara ve kanunlara aykırı hareket etmekten kaçınır. Kripto para birimleri oldukça yaygın bir kullanıma sahip olsa da düzenlemelere uyum noktasında tam bir başarı göstermiş değildir.
Düzenlemeler ve kripto para ilişkisinin netleşmemesi ve henüz tam oturmaması, birçok kurumsal yatırımcının kripto paralara mesafeli durmasına, portföyü içine almamasına neden olmaktadır. Bilhassa standart ve alışılagelmiş borsalar üzerinden işlem yapan kurumsal yatırımcılar, uzun süredir benimsediği yatırım portföy yönetimlerini değiştirme konusunda refleks geliştirir, muhafazakar bir eğilim gösterir. Bu nedenle, dijital varlıklara yatırım yapmayı düşünseler dahi hukuki düzenlemelerin eksikliği nedeniyle mesafe koyarlar.
Kripto para EFT’leri, yukarıda izah edilen noktada devreye girmekte, normal koşullarda borsada işlem göremeyecek kripto para birimlerinin, mevcut durumda borsada listelenen hisse senedine dönüştürülmesine olanak tanımakta. Bu durumda, kripto para ve hukuki düzenlemeler arasındaki gri ilişkiden dolayı yeni nesil yatırım ögelerine mesafeli duran kurumsal ve geleneksel yatırımcılar da kripto para ekosisteminde yer alma, yatırım yapma imkanı bulmakta.
ETF hisseleri ile geleneksel hisse senetleri benzer bir çalışma mekanizmasına sahiptir. Zira, ETF hisseleri de geleneksel hisse senetlerinde olduğu gibi arz – talep dengesine göre farklılaşan fiyatlar üzerinden işlem görür. ETF’ler özelinde belirtilmesi önemli bir başka nokta; kripto ETF sahibi olan bir yatırımcı (kişi ya da kurum olması önemli değildir), dolaylı da olsa ilgili kripto para birimine de yatırım yapmış olur. Zira, ETF hisseler; portföy üzerinde belirli oranda sahipliği de temsil eder.
ETF’lerin Avantajları ve Dezavantajları
ETF’lerin başlıca avantajları şunlardır:
- Düşük gider oranları,
- Potansiyel vergi verimliliği,
- Borsa üzerinde gün boyunca işlem görebilmesi (alınıp satılabilmesi),
- Asgari yatırım miktarı olmaması,
- Açığa satılabilir olması,
- Marj üzerinden satın alınabilir olması.
ETF’lerin dezavantajları ise şu şekilde sıralanabilir:
- ETF’lerin satın alınabilmesi için fon yönetim ücreti ödenir. Bir bakıma “gas free” gibi benzer bir ücretlendirme söz konusudur. Ciddi düzeyde ETF satın alındığında hayli yüksek yönetim ücretleri ödenecektir.
- Bitcoin ETF’si, Bitcoin’in ivmeli bir artış göstermesi halinde aynı oranda yükselmeyebilir. Bir örnek vererek somutlaştırmak gerekirse; Bitcoin varlıklarını soğuk cüzdanında veya borsada tutan bir yatırımcı, Bitcoin ETF’si satın almış bir yatırımcıya oranda daha yüksek kazanç sağlayacaktır. Ancak; fiyatlardaki düşüşlerde koruyucu işleve sahip olduğunu da belirtmek gerekir.
- ETF’nin kripto para birimi olmadığını önemle belirtelim. Bu nedenle, yatırımcılar ETF satın aldıkları zaman, ETF’ler ile Bitcoin cinsinden diğer kripto paraların takas yapılmayacağını bilmelidir.